Inovacija u Subotici: Železnička stanica prilagođena slepim i slabovidim osobama

27.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Železnička stanica u Subotici dobila je savremene taktilne elemente, čime je značajno unapređena pristupačnost za slepe i slabovide osobe. Ugradnju taktilnih staza i reljefnih orijentacionih planova izvela je firma DB TAKTIL DOO Priboj, specijalizovana za projektovanje, proizvodnju i ugradnju elemenata pristupačnosti.

DB Taktil

Železnička stanica u Subotici sada je pristupačnija za slepe i slabovide osobe (Foto: DB TAKTIL)

Novi taktilni elementi omogućavaju bezbedno kretanje i bolju orijentaciju u prostoru, što je od velikog značaja za osobe sa oštećenim vidom.

Taktilne staze vode korisnike ka ključnim delovima stanice, uključujući perone, ulaze i izlaze, dok su reljefni orijentacioni planovi postavljeni na strategijskim mestima kako bi obezbedili dodatne informacije o okruženju.

DB Taktil

Taktilni elementi omogućavaju bezbedno kretanje i bolju orijentaciju u prostoru (Foto: DB TAKTIL)

Ova modernizacija je deo šire strategije unapređenja javnih objekata, sa ciljem da se svi korisnici, bez obzira na fizičke prepreke, osećaju bezbedno i ravnopravno.

DB TAKTIL je poznat po kvalitetnim rešenjima u oblasti pristupačnosti na javnim prostorima širom Balkana.

“Pristupačnost nije samo tehničko rešenje, već doprinos inkluziji i ravnopravnosti u društvu“, izjavili su predstavnici firme DB TAKTIL ističući značaj ovakvih projekata za zajednicu.

Inkluzija na delu: Taktilne staze DB TAKTIL od sada i u Travniku

08.07.2024. | gradjevinarstvo.rs- link

Opštinski sud u Travniku je nedavno postao pristupačniji za slepe i slabovide osobe zahvaljujući postavljanju taktilnih staza preduzeća DB TAKTIL DOO iz Priboja. Započeta je ugradnja taktilnih staza i drugih elemenata fizičke pristupačnosti, što predstavlja značajan korak ka inkluzivnosti.

Taktilne staze

Postavljanje taktilnih staza u Opštinskom sudu u Travniku (Foto: DB TAKTIL)

Projekat je realizovan u saradnji sa kompanijom ALTEA DOO Zenica, koja je pružila podršku u realizaciji projekta. Taktilne staze omogućavaju slepim i slabovidim osobama sigurno kretanje i orijentaciju unutar zgrade suda. Ova inicijativa je deo napora da se unapredi pristupačnost javnih ustanova, pružajući svim građanima jednake mogućnosti za pristup sudskim uslugama.

Taktilne staze

Taktilne staze omogućavaju slepim i slabovidim osobama sigurno kretanje i orijentaciju (Foto: DB TAKTIL)

Kompanija DB TAKTIL DOO, poznata po svom iskustvu i kvalitetnim rešenjima u oblasti pristupačnosti, još jednom je dokazala svoju stručnost u projektovanju i izradi ovih važnih infrastruktura. Uz podršku ALTEA Zenica, ceo projekat je uspešno realizovan.

Ovaj projekat predstavlja značajan korak ka stvaranju inkluzivnog društva u kojem se posebne potrebe svih građana uzimaju u obzir.


DB TAKTIL unapređuje pristupačnost: Taktilni elementi fizičke pristupačnosti uskoro u 18 poslovnica Pošte Srbije

28.06.2024. gradjevinarstvo.rs link

DB TAKTIL, vodeća kompanija u oblasti projektovanja, proizvodnje i ugradnje taktilnih elemenata fizičke pristupačnosti na domaćem tržištu, počinje sa ugradnjom taktilnih staza, reljefnih orijentacionih planova, grafičkih oznaka pristupačnosti i oznaka na Brajevom pismu u 18 poslovnica Pošte Srbije.

DB Taktil

Pošta 2, Beograd 74, Mirijevski venac 22 a (Foto: DB Taktil)

Ovaj značajan projekat ima za cilj da unapredi pristupačnost za slepe i slabovide osobe, omogućavajući im lakše i sigurnije kretanje unutar poslovnica. Taktilne staze će voditi korisnike kroz prostor, dok će reljefni orijentacioni planovi pružiti detaljne informacije o rasporedu i lokaciji ključnih tačaka unutar objekata.

Grafičke oznake pristupačnosti i oznake na Brajevom pismu dodatno će olakšati korišćenje usluga Pošte Srbije za sve korisnike sa invaliditetom. Posao se realizujuje u saradnji sa SIT SYSTEMS d.o.o. Beograd.

Detalji projekta

Taktilne staze: Precizno postavljene taktilne staze vodiće korisnike kroz poslovnice, omogućavajući im sigurno kretanje. Ove staze su izrađene od visokokvalitetnih materijala koji garantuju dugotrajnost i otpornost na habanje.

Reljefni orijentacioni planovi: Orijentacioni planovi će pružati korisnicima reljefne prikaze unutrašnjosti poslovnica, omogućavajući lakše snalaženje  i orijentaciju u prostoru. Planovi će biti postavljeni na strateškim mestima unutar poslovnica.

Grafičke oznake pristupačnosti i oznake na Brajevom pismu: Sve ključne informacije u poslovnicama biće obeležene grafičkim oznakama i oznakama na Brajevom pismu, koje imaju inkluzivnu ulogu u društvu jer obaveštavaju korisnike da je prostor opremljen taktilnim pomagalima za slepe i slabovide osobe.

DB Taktil

Pošta 2, Beograd 74, Mirijevski venac 22 a (Foto: DB Taktil)

Uloga ovakvih i sličnih projekata je višestruka i ogleda se u tome što se radi na podizanju svesti javnosti o potrebama slepih i slabovidih osoba, a stvaranjem pristupačnog okruženja javni prostori postaju dostupni svim kategorijama stanovništva.


Taktilni proizvodi u Narodnom muzeju Šumadije pomeraju granice dostupnosti za slepe i slabovide osobe

02.04.2024. gradjevinarstvo.rs link

Bez obzira na oskudnu zakonodavnu regulativu u ovoj oblasti, taktilni proizvodi sve više postaju neophodna pomoć za lica sa invaliditetom ili bolje rečeno oči za slepa i slabovida lica.

Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu

Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu (Foto: DB Taktil)

Taktilni proizvodi postaju neophodna pomoć ne samo u oblastima koje su od životne važnosti za ova lica već i u oblasti kulture, sporta i drugim važnim sferama društvenog života.

Tako je ovih dana jedan od taktilnih proizvoda kompanije DB TAKTIL DOO PRIBOJ, reljefni orijentacioni plan na Brajevom pismu (ROP), zasluženo našao svoju primenu i u Narodnom muzeju Šumadije u Kragujevcu. Na ovaj način se slepa i slabovida lica zasluženo dovode u ravnopravan položaj.

ROP sadrži:

  • informacije o položaju objekata i delova objekata za određeni prostor;
  • raspored prostorija u vidu reljefne skice osnova prostora ili položaja objekta proporcionalno iscrtanih;
  • trasu taktilnih staza koji vode od ROP-a do drugih delova objekta;
  • nazive delova prostora ili delova objekta;
  • raspored prostorija označen brojevima kao i njihovi nazivi i namena na Brajevom pismu u vidu legende;
  • naznačeno mesto na reljefnom planu VI SE NALAZITE OVDE, kako bi korisnik mogao da odredi svoj trenutni položaj u odnosu na kompletno iscrtan prostor.
Aerodrom Podgorica

Aerodrom Podgorica (Foto: DB Taktil)

DB TAKTIL DOO PRIBOJ vrši projektovanje, izradu, isporuku i montažu reljefnog orijentacionog plana sa numeracijom, rasporedom prostorija i informacijama na Brajevom pismu. Projekat (crtež) pripreme za lasersko graviranje orijentacionog plana usaglašen je sa osnovama dela objekta na koji se odnosi i odobren od strane Naručioca.

Površina reljefnog orijentacionog plana je cca B2 formata tj. 32-35dm2. Reljefna taktilna ploča debljine 10mm se postavlja u eluksiranom aluminijumskom ramu 20x17mm. Završna obrada reljefne table podrazumeva srebrni mat lak. Orijentacioni plan izrađen je od postojanih materijala, ergonomski prilagođen za korišćenje dodirom i pipanjem prstima. Otporan je na habanje, vodu, hemijska i mehanička sredstva za čišćenje.

Montaža se vrši postavljanjem na stalak ukrasnim vijcima od prohroma, prema određenom mestu na glavnom projektu pristupačnosti.

ROP predstavlja jedan od elemenata fizičke pristupačnosti. Svaki prostor koji se planira za prilagođavanje slepim i slabovidim osobama treba da sadrži sledeće elemente pristupačnosti:

  1. ROP – reljefni orijentacioni plan;
  2. TS – taktilne staze;
  3. Reljefne oznake prostorija na Brajevom pismu;
  4. GOP – grafičke oznake pristupačnosti.

Svi zajedno čine jedinstveni sklop indikatora i predstavljaju neraskidivu celinu. Tek kada su svi elementi fizičke pristupačnosti prisutni, smatra se da je prostor prilagođen slepim i slabovidim osoboma.


14.03.2024 gradjevinarstvo.rs link

U toku je ugradnja taktilnih staza koje poboljšavaju pristupačnost slepih i slabovidih osoba peronima autobuske stanice koja se gradi u novobeogradskom bloku 42.

Taktilne staze otporne na mehanička oštećenja i vremenske prilike

Taktilne staze otporne na mehanička oštećenja i vremenske prilike (Foto: DB TAKTIL)

Na ovom projektu angažovana je kompanija DB TAKTIL iz Priboja, kao podizvođač firme Culago gradnja iz Beograda.

DB TAKTIL je obavio proizvodnju taktilnih staza, projektovanje njihovih trasa i trenutno ih ugrađuje.

Nova autobuska stanica

Nova autobuska stanica (Foto: DB TAKTIL)

Ovaj tim je sačinjen od iskusnih, mladih i dobro organizovanih članova. Svaki od njih profesionalno i stručno obavlja poslove iz oblasti koja mu je poverena, a dobro poznavanje celokupnog procesa rada i proizvodnje omogućava koordinisan timski rad.

Zajedno čine neraskidivu celinu. Kvalitet izrađenih proizvoda prati izuzetna brzina i kvalitet ugradnje.

Pomenute taktilne staze izrađene su od INOX-a 316L koji je otporan na soli, habanje, mehanička oštećenja i ekstremne spoljne vremenske uslove. O kvalitetu proizvoda svedoči i sertifikat o antikliznosti izdat od strane prestižnog akreditovanog instituta za ispitivanje građevinskih materijala TZUS-Prag po DIN 51130, PCEN/TS 16165 metoda “B” na obuću, sa dobijenim rezultatima u visokoj vrednosti R 11.

ENG/SRB